Nieuw Zeeland Gordonton Oolong wordt geproduceerd op de Zealong Tea Estate, de enige theeplantage van het land.
Oorspronkelijk uit Taiwan, emigreerde de familie Chen in 1996 naar Nieuw-Zeeland en richtte een bedrijf voor vastgoedontwikkeling op in Hamilton, Waikato. Zoon Vincent weet nog: "Mijn vader begon op te merken dat er camellia-bomen, een nauwe verwant aan theestruiken, in Hamilton groeiden. Hij vroeg een buurman wat ze deden om hun camellia-bomen er zo gezond uit te laten zien? Er kwam geen passend antwoord. Ze zullen wel gedacht hebben: gekke buitenlanders. We hebben later geleerd dat je niets hoefde te doen, deze bomen gedijen gewoon op natuurlijke wijze in deze ongerepte omgeving". En daarmee werd Vincent op een goed idee gebracht.
Het duurde 13 jaar van het idee tot de commerciële verkoop. Vincent moest vanaf het begin leren hoe hij thee moest bewerken. Er mocht geen theestekken met wortels en aarde worden geïmporteerd, dus moesten er stekken komen zonder wortels. Er werden 500 stekken gekocht en deze werden tot 1500 bladstekken gesneden. De stekken moesten voor 10 maanden in quarantaine bij de overheid. Zij namen de zorg voor de stekjes over. Hierna bleek dat maar 130 stekken dit hadden overleefd! Hij stapte over zijn verlies heen en bedacht dat dit wel de sterkste planten moesten worden. Onverschrokken plantte Vincent deze in zijn achtertuin en heeft sindsdien 1,3 miljoen planten gekweekt met deze bescheiden partij zaailingen, samen met het aantrekken van bekwame theewerkers uit de theeproducerende regio's van Taiwan zoals Alishan.
Hoewel Oolong-thee wordt gezien als een traditioneel Chinees drankje, willen Vincent en zijn team Oolong-thee toegankelijk maken voor de groeiende wereldwijde theemarkt. Hun producten zijn ook geschikt voor de veeleisende theedrinkers met een enkele, pesticidevrije productie die voldoet aan de strenge voedselveiligheidsnormen van ISO 22000 HACCP-certificering.
"Ik geloof dat je de zuiverheid kunt proeven als je onze thee drinkt", zegt Vincent.