Thee bewaren

Thee bewaren

Theebladeren blijven van de beste kwaliteit als je deze op de juiste manier bewaart. Het op een onjuiste manier thee bewaren kan gevolgen hebben op de versheid en de smaak van je thee. We geven je graag wat tips en accessoires waarmee jij je thee op de juiste manier kunt bewaren.

Losse thee bewaren

Losse thee bewaren kan je het beste doen in een speciaal ontworpen theeblik. Het is namelijk belangrijk dat we onze losse thee bewaren in een luchtdichte omgeving, zodat de aroma’s en de versheid van de thee behouden worden. Theebladeren zijn gevoelig voor oxidatie, wat versterkt wordt als het blad in aanraking komt met zuurstof. En die oxidatie doet de smaak van jouw gezette thee niet ten goede.

Bij the art of tea hebben we een breed assortiment aan verschillende theeblikken, zodat jij met gemak je verse thee kunt bewaren. En omdat we een brede keuze hebben aan maten, kleuren en prints, zit er voor iedereen wel iets tussen. Zo is losse thee bewaren op een droge, koele plek uit de buurt van direct zonlicht nog makkelijker.

Thee bewaren

Wil je thee bewaren dat geen losse thee is? Zoals theezakjes of voorverpakte thee? Dan zijn theedozen een goede keuze. Een theedoos is zo ontworpen, dat de theezakjes van jouw favoriete voorverpakte thee netjes en georganiseerd in je keukenkastje staan. De theedozen in ons assortiment zijn zo ontworpen dat je de theezakjes gemakkelijk tegen licht en vocht beschermt. Want zoals eerder benoemd, is het belangrijk om thee op een koele, donkere en droge plek te bewaren.

Hoe lang kun je thee bewaren?

Naast de accessoire waarin we onze thee bewaren is het ook belangrijk om met wat andere elementen rekening te houden. Verse thee bewaren doe je het beste op een donkere, koele plek. Zorg dat er geen vocht bij de theebladeren kunnen komen en zet het weg van andere sterke geuren. Theebladeren nemen namelijk gemakkelijk de smaak en geur van andere ingrediënten op. Handig als je aardbeienthee wilt, maar niet als je net lekker met knoflook hebt gekookt!

Hoelang je thee kunt bewaren is vaak afhankelijk van de thee van jouw keuze en hoe je deze bewaart. Hoe lang kun je losse thee bewaren? Over het algemeen behoudt losse thee langer zijn versheid dan voorverpakte thee, omdat de theebladeren minder worden blootgesteld aan vocht en licht. Daarnaast staat groene thee erom bekend om minder lang vers te blijven dan zwarte thee, omdat het een lager oxidatieniveau heeft.

Losse thee kun je zo’n 1-2 jaar bewaren, mits je dit dus doet op een luchtdichte, koele en droge plek. Wel is het zo dat na verloop van tijd de smaak en geur minder sterk kan worden. Iets wat een doorgewinterde theedrinker misschien kan merken.

Voorverpakte thee heeft een kortere houdbaarheid, denk aan zo’n 6 tot 12 maanden. Dit komt omdat de zakjes waar deze thee in wordt verpakt minder bescherming bieden tegen zuurstof en vocht.

Wel is het belangrijk dat thee niet bederft. De smaak en geur kan afnemen, maar ook na deze bovengenoemde houdbaarheid kan je je thee gewoon blijven drinken. Maar wil je je thee drinken op zijn best, zorg er dan voor dat je dit doet wanneer de thee op zijn verst is. Dit doe je dus door je op de juiste manier thee te bewaren.