Thee uit Thailand.

Thee uit Thailand.

Toon 1 - 1 van 1

Thailand, een prachtig land met adembenemende stranden, bruisende steden, heerlijk eten en een vriendelijke bevolking. Hoewel thee uit Thailand nog niet zo bekend is als thee uit thee producerende landen zoals China, India of Sri Lanka, begint het langzaam maar zeker zijn plaats te veroveren in de wereld van thee. 

Soorten thee uit Thailand

In Thailand worden voornamelijk twee soorten thee geproduceerd: oolong thee en groene thee. Oolong thee, ook wel ‘half-geoxideerde’ thee genoemd, wordt in Thailand vaak geproduceerd in noordelijke regio’s zoals Chiang Rai of Chiang Mai. Het klimaat en de hoogte van deze gebieden vormen de ideale omstandigheden voor de theeplanten om zich te ontwikkelen. Dit zorgt voor oolong theeën met rijke, complexe smaken. Afhankelijk van het oxidatie- en roosterproces, variëren de smaken van deze thee uit Thailand van lichte, bloemige smaken tot volle en rokerige smaken.

Groene thee uit Thailand is ook populair en wordt vooral verbouwd in de bergachtige gebieden in het noorden en het westen. Dankzij de koele temperaturen en de vruchtbare bodem, ontwikkelen de theebladeren op de groene theeplantages een verfijnde, zoete smaak. Thaise groene thee staat bekend om zijn frisheid en levendige groene kleur. 

Daarnaast heeft Thailand een eigen twist aan thee gegeven met het drankje Thai Milk Tea (ofwel Cha Yen): een heerlijke combinatie van zwarte thee, gezoete gecondenseerde melk en specerijen zoals kardemom en steranijs. Zowel toeristen als locals zijn dol op dit zoete drankje en drinken het vaak met ijs als verkoeling op warme dagen. 

Thee uit Thailand bij the art of tea

Bij the art of tea bieden we een bijzondere thee uit Thailand aan: de Royal Red Oolong. Deze thee komt uit Doi Tung Mountain Aerial in het noorden van Thailand en is een half-geoxideerde thee. De theebladeren worden geoogst in de zomer op een hoogte van 1000 tot 1200 meter en worden vervolgens zorgvuldig verwerkt, waarbij 20% oxidatie wordt uitgevoerd. Als resultaat van dit proces krijg je een thee met een bijna rode kleur en strak opgerolde theeblaadjes die de aroma’s en smaken optimaal behouden. Royal Red Oolong wordt geteeld door slechts enkele boeren op de vruchtbare gronden van Mount Doi Tung, ook wel “Klein Zwitserland” genoemd vanwege zijn bergachtige landschap. De theeplant, genaamd JinZuan-cultivar groeit op deze hoogte en groeit langzaam wat ervoor zorgt dat de thee een zoete en elegante smaak krijgt. De smaak van deze Red Oolong thee is uniek vanwege het hogere oxidatieniveau vergeleken met Taiwanese Oolongs. 

Het perfecte kopje thee uit Thailand zetten

De Red Oolong thee uit Thailand heeft een mooie amberkleur en heeft een zoete, harmonieuze smaak met complexe fruitige aroma’s en een fluweelachtige textuur. Voor een ideaal kopje Royal Red Oolong thee, kan je het beste vers water op een temperatuur van 80°C gebruiken. Het is van essentieel belang om het water niet te laten doorkoken, dit kan namelijk de thee een bittere smaak geven. Geef de theeblaadjes voldoende ruimte in het water en laat tussen de 45 seconden en 4 minuten trekken. Zo krijg je de gewenste smaak. Deze oolong thee uit Thailand kan meerdere keren opgeschonken worden. 

Kortom, laat je verrassen door de bijzondere smaken van thee uit Thailand, het land van de glimlach, en ontdek ons assortiment bij the art of tea.