Rooibos infusies en thee uit Zuid Afrika.

Rooibos infusies en thee uit Zuid Afrika.

Rooibosthee is een theesoort waar we allemaal wel bekend mee zijn. Een thee met een dieprode kleur en een natuurlijk zoete smaak. Het is een thee die geliefd is door veel theeliefhebbers. En we vertellen je graag meer over deze unieke Zuid-Afrikaanse theesoort.

Afrikaanse rooibosthee

Rooibpsthee kennen we ook als rode thee. Het wordt geproduceerd van debladeren van de Aspalathus linearis plant. Een plant die alleen groeit in de Cederberg-regio van Zuid-Afrika. De inheemse Khoisan-bevolking van Zuid-Afrika ontdekte eeuwen geleden al de heilzame eigenschappen van rooibos en gebruikte het als traditionele medicinale drank.

Een van de meest opvallende kenmerken van rooibos is cde dieprode kleur. Het geheim achter deze kleur komt vanuit het productieproces. Want nadat de fijngesneden bladeren zijn geoogst, ondergaat het een zorgvuldig oxidatieproces, waarbij de bladeren in contact komen met zuurstof. Tijdens de oxidatie komen de enzymen in de bladeren in contact met zuurstof, wat voor een chemische reactie zorgt die de bladeren hun herkenbare rode kleur geven.

Thee vs. infusie

Rooibos wordt in de volksmond vaak rooibosthee genoemd, maar eigenlijk is het geen ‘echte’ thee. Thee is namelijk specifiek gezien een infusie van de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis plant. Maar omdat de bereiding van rooibosthee verder eigenlijk gelijk is aan die van bijvoorbeeld een zwarte thee, geven we het vaak toch de naam thee mee.

Smaak van rooibosthee

Het smaakprofiel van rooibos is wat deze thee zo bijzonder maakt. Waar traditionele thee, zoals zwartre en groene thee, vaak een lichte bitterheid heeft, heeft een goed gezette kop rooiboos thee een natuurlijke zoetheid die niet bitter is of wordt. Met subtiele noten van vanille, noten en honing is het een verfrissende en kalmerende drank die je zowel warm als koud kunt drinken.

Gezondheidsvoordelen rooibosthee

Dat rooibosthee heerlijk smaakt is natuurlijk belsngrijk, maar wist je dat deze theesoort ook veel gezondheidsvoordelen heeft? Het zit boordevol antioxidanten, zoals flavonoïden en polyfenolen, die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem. Daarnaast is rooibosthee cafeïnevrij, waardoor het voor de cafeïnevrije theedrinkers een goede keus is.

Bereiding van rooibos

Naast de bekende rode rooibos is rooibosthee verkrijgbaar in veel verschillende vormen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de veel minder bekende groene rooibos variant, of de theemelanges met gearomatiseerde rooibos. Waar rooibos goed warm gedronken kan worden, gezet met water op 100 graden, is het door het zoetere smaakprofiel ook perfect voor ijsthee!

Rooibos kopen

Bij the art of tea hebben we een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige Zuid-Afrikaanse rooibostheeën om uit te kiezen. Of je nu op zoek bent naar pure rooibos, groene rooibos of een heerlijk gearomatiseerde variant. Verken ons assortiment en ontdek de heerlijke smaken en gezondheidsvoordelen van rooibosthee vandaag nog.

Ontdek het assortiment rooibosthee in onze webshop, of kom langs in onze theewinkel in het centrum van Haarlem! Daar staan onze thee-experts klaar om je te helpen te zoeken naar jouw nieuwe favoriete rooibosthee!