Alles wat je nog niet wist over kombucha

Het bewust laten bederven van thee klinkt niet echt aantrekkelijk... Toch is dit wel precies wat er gebeurt bij de bereiding van kombucha, en het smaakt nog lekker ook! Maar wat is dit mysterieuze, populaire drankje nu eigenlijk precies? En wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen? In deze blog delen we alles over dit verrukkelijke, bruisende drankje!

Wat is kombucha precies?

Kombucha is gefermenteerde thee, gemaakt op basis van groene, zwarte of Oolong thee. Tijdens het fermentatieproces wordt een mengsel van gisten en bacteriën toegevoegd. Deze vormen samen een fijn weefsel dat bekend staat als de kombucha-zwam, oftewel SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Ondanks dat er flink wat suiker aan kombucha wordt toegevoegd, blijft er slechts weinig suiker over in het drankje omdat de zwam bijna alle suiker ‘opeet’. Het resultaat is een drankje dat niet echt zoet smaakt, maar eerder friszuur, vergelijkbaar met appelcider. Kombucha is licht in calorieën en is populair als een natuurlijk alternatief voor frisdrank. Het kan zelfs gebruikt worden als ingrediënt voor mocktails!

Waar komt kombucha vandaan?

Hoewel kombucha als vrij nieuw wordt beschouwd, is het eigenlijk eeuwenoud. De oorsprong van deze gefermenteerde thee ligt vermoedelijk in China, waar het destijds bekend stond als het ‘onsterfelijkheidsdrankje’. In de jaren 60 verscheen kombucha in het Westen en werd het vooral onder hippies razend populair.

Gezondheidsvoordelen van kombucha

Hoewel sommigen overtuigd zijn van de gezondheidsvoordelen van kombucha, is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel weten we dat tijdens het fermentatieproces probiotica vrijkomen, bekend als ‘goede’ bacteriën vanwege hun gunstige effecten op de spijsvertering en het immuunsysteem. Kombucha kan ook ondersteuning bieden bij ontgifting (door de lever te ondersteunen) en bevat glucosaminen (wat goed is voor de gewrichten) en antioxidanten. Bovendien kan de aanwezigheid van Lactobacillus bacteriën (melkzuurbacteriën) in gefermenteerde voeding en dranken helpen bij het verteren van lactose en het ondersteunen bij diarree.

Gezien de hoge zuurgraad van het drankje wordt aangeraden het gebruik te beperken tot ongeveer één drankje per dag. En let op! Door fermentatie bevat kombucha ongeveer 0.5% alcohol. Zwangere vrouwen wordt daarom vaak afgeraden dit (zelfgemaakte) drankje te drinken.

Kombucha zelf maken

Als je zelf je eigen kombucha wil maken en een beginnende brouwer bent, raden we je aan om zwarte theeën zoals Ceylon, English Breakfast of Darjeeling te gebruiken. Theeën die je beter niet kan gebruiken, zijn Earl Grey (vanwege de toegevoegde bergamotolie), Black Chai (vanwege de toegevoegde kruiden) en geroosterde thee. Na een paar keer experimenteren met de SCOBY, kan je ook een keer onze groene of Oolong thee gebruiken voor je volgende batch kombucha. Belangrijk om op te letten bij het zelf maken van kombucha, is dat je regelmatig checkt of de SCOBY er nog gezond uitziet. De zwam zou een dikke, gelijkmatige textuur moeten hebben zonder schimmelgroei, ongewone verkleuringen of bedorven geuren. Als je merkt dat de SCOBY zijn kwaliteit verliest, wordt het aangeraden om een nieuwe SCOBY te gebruiken. Het is ook essentieel om met schone handen en materialen te werken om besmetting te voorkomen.

Kortom, er is genoeg te ontdekken over dit bruisende drankje! Proef, experimenteer en laat je verrassen.

Elsa
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter