De verschillende Japanse theestreken

Japan heeft een rijke, en oude theecultuur. Het land staat bekend om diverse theesoorten en de prachtige theevelden, met streken – of prefecturen – die elk hun eigen unieke theesoort telen. We vertellen je graag meer over deze verschillende theestreken die Japan kent.

Uji, Kyoto Prefectuur

Uji, in de prefectuuur Kyoto, is misschien wel het epicentrum van de Japanse theeproductie en staat vooral bekend om de productie van matcha, dat prachtige groene poeder wat in Nederland steeds populairder wordt.

Matcha wordt al eeuwenlang geteeld in Uji en heeft een levendige groene kleur en een rijke umami-smaak (dat is de vijfde basissmaak, dat je het beste kunt vergelijken met hartig). Het heeft verschillende gezondheidsvoordelen en zit vol met antioxidanten en mineralen. De vruchtbare grond in Uji draagt bij aan de bijzonder kwaliteit matcha die uit deze streek voortkomt.

Shizuoka Prefectuur

Shizuoka, een prefectuur gelegen aan de voet van de berg Fuji, is de grootste theeproducent van Japan en staat bekend om verschillende soorten thee. De regio produceert voornamelijk de Sencha variëteit. Dit is een groene theesoort met een frisse smaak. Deze theesoort is misschien wel een van de bekendere theevariëteiten die Japan produceert.

Het gevarieerde klimaat en de vruchtbare bodem in Shizuoka bieden de ideale omstandigheden voor het telen van theeplanten. Hier krijgt de thee een uitgesproken smaak en een krachtig aroma van.

Kagoshima Prefectuur

In het zuiden van Japan ligt de prefectuur Kagoshima. Deze streek staat bekend om de productie van zowel kwalitatieve Sencha als Gyokuro. Deze theesoorten kunnen we schalen onder premium groene thee.

Kagoshima heeft een mild klimaat met veel regen. Dit geeft een goede bodem voor de teelt van Gyokro, wat als een van de beste groene thee wordt gezien. Deze theevariëteit wordt onder speciale schaduwomstandigheden verbouwt, waardoor het een zoetheid en unieke umami-smaak ontwikkeld.

Miyazaki Prefectuur

Op het eiland Kyushi ligt de prefectuur Miyazaki. Deze streek staat bekend om de productie van Alishan, een lichte en frisse groene thee met bloemige tonen. Daarnaast staat Miyazaki ook bekend om zijn kukicha, een unieke thee gemaakt van de takken en twijgen van theeplanten. Deze thee heeft een milde, nootachtige smaak en wordt vaak gewaardeerd om zijn aangename aroma.

Elke Japanse theeregio heeft zijn eigen unieke kenmerken en draagt bij aan de rijke en gevarieerde theecultuur van het land. Of je nu geniet van de verfijnde smaak van matcha uit Uji of de subtiele aroma's van sencha uit Shizuoka, ieder kopje Japanse thee geeft zijn eigen unieke ervaring

Michelle
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter