Japan, het land van de groene thee. お茶.

Japan, het land van de groene thee. お茶.

Japan een land van grote contrasten, een mix van technologische vooruitgang en eeuwenoude traditie. Deze traditie zie je ook terug in de thee, Japanners verstaan als geen ander de kunst van het telen van bijzondere groene thee.

Thee kwam vanuit China naar Japan in de jaren 700. Toen was het nog een luxeproduct, alleen de rijken dronken thee. Zo’n 400 jaar later leerden ze om zelf thee te maken en te verbouwen. Rond 1300 werd thee pas echt populair, en werd het onderdeel van de Japanse cultuur.

In tegenstelling tot zwarte thee wordt groene thee niet volledig geoxideerd. Het bijzondere van Japanse groene thee is dat de thee kort na het oogsten wordt gestoomd, om het oxidatie-proces stop te zetten. Dit geeft de bijzondere smaak aan Japanse thee.

In Japan geld hoe hoger de kwaliteit van de groene thee, hoe kleiner de theepot. Maar schroom niet om thuis lekker van een mooie Japanse groene thee te genieten in een groot Hollands theeglas. Hou dan wel rekening met het volgende.

De meest gehoorde uitspraak is "Ik hou niet van groene thee, het smaakt altijd zo bitter". Zeker als het gaat over Japanse thee is de juiste bereiding essentieel bij het zetten.

Hoe hoger de kwaliteit van de groene thee, hoe koeler de watertemperatuur moet zijn. Als je te heet water gebruikt, verbrand je de thee als het ware en krijg je een bittere thee. Zet Japanse groene thee met een temperatuur van 70° C en laat deze 1 a 2 minuten trekken. Je kunt vervolgens dezelfde thee weer gebruiken maar verhoog voor volgende infusie de temperatuur en verkort de zet-tijd.

Gyokuro,

Gyokuro is een van de meest kostbare Japanse theeën. De theeplanten worden afgedekt met doeken voor de zon, en in het voorjaar geplukt, waardoor er een mooie donkergroene thee, met een diepe bijna grasachtige smaak ontstaat.

Sencha

Sencha is een eerste oogst thee die wordt gedroogd in de zon en daarna wordt gestoomd. Dit is een mooie basis groene thee met de specifieke gestoomde Japanse smaak.

Bancha

Bancha wordt later in het jaar geoogst en heeft daardoor grotere blaadjes waardoor deze the een vollere sterkere smaak heeft..

Matcha

Alleen de beste bladeren worden gebruikt om matcha te maken. De bladeren worden gedroogd en vervolgens vermalen tot een poeder. Het poeder wordt gemengd met warm water als je de thee wilt drinken. Matcha wordt van oudsher gebruikt tijdens theeceremonien. Tegenwoordig is de Matcha in het westen hip als Matcha latte.

Hojicha

Hier worden de bladeren niet alleen gedroogd, maar ook geroosterd. Je krijgt hierdoor meer bruine bladeren en een zoetere karamel-achtige smaak.

Genmaicha

Tussen de theebladeren zitten in deze thee korrels geroosterde en gepofte rijst. Van oudsher was dit om de thee goedkoper te maken voor de werkers op het veld, nu is de thee omarmd als delicatesse.

Kukicha

Kuchicha is een hele speciale Japanse thee, hiervoor worden de stengels en bladnerven van de theebladeren gebruikt, deze thee is zacht en mild en heeft minder theeine, waardoor deze in Japan vaak aan kinderen wordt gegeven.

Hoewel er uit Japan voornamelijk groene thee komt, zijn er altijd natuurlijk altijd uitzonderingen. Zoals bijvoorbeeld de Japanse  Sakura thee een prachtige zwarte thee met kersenbloesem maar dat is natuurlijk weer een nieuw verhaal.

Monique
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter