Matcha: tips & tricks

Wat is matcha?

Matcha staat bekend als een typisch Japans product, maar oorspronkelijk komt de poedervormige groene thee uit China. Ongeveer 1000 jaar geleden was matcha al erg populair in China, waar het veel gedronken werd vanwege zijn vermeende medicinale werking. Toen de Japanse zenboeddhisten daar achterkwamen, namen ze de matcha mee terug naar Japan en verbeterden ze het productieproces. Voordat de bladeren geplukt worden, worden de theeplanten 3 weken afgedekt met doeken. Doordat de planten minder licht krijgen, maken ze meer chlorofyl aan (groene kleur), en verhogen ze ook het L-theanine- en cafeïnegehalte. Na de pluk worden de blaadjes gestoomd en gedroogd, maar - in tegenstelling tot Gyokuro - niet gevouwen. Daarna worden de blaadjes vermalen.

Tegenwoordig komt de meeste (en de beste) matcha uit Japan. Maar ook binnen de verschillende matchasoorten zit natuurlijk verschil in kwaliteit. We nemen de verschillende matcha's in dit artikel met je door.

 • Matcha Hotaru: beginnerskwaliteit. Voor deze matcha worden tenchablaadjes vanuit heel Japan gebruikt. Deze matcha is veelzijdig en kan ook gebruikt worden in recepten als matchacake.
 • Matcha Kasumi: dagelijkse kwaliteit. Deze matcha bevat alleen tenchabladeren uit de regio Kagoshima in het zuiden van Japan. Deze matcha is iets groener van kleur dan de Hotaru en heeft een iets diepere, zachtere, zoetere smaak en geur.

 • Matcha Megumi: ceremoniële kwaliteit. Alleen de beste tenchablaadjes uit Kagoshima worden op granieten molens gemalen voor deze matcha. Deze matcha heeft de diepste kleur en smaak, met volzoete en umami tonen.

Waarom matcha?

Matcha is een product dat  van nature rijk is aan antioxidanten en vitaminen. Het bevat vezels en chlorofyl (bladgroen) en ook zitten er mineralen in, zoals magnesium, chroom, calcium en zink.

Matcha heeft dus best een aantal gezondheid voordelen, hieronder zullen we er nog een aantal voor je benoemen;

 • Ontgiftigt op natuurlijk en effectieve wijze en zou perfect kunnen zijn om mee te detoxen.
 • Het kan een cholestorol verlagende werking hebben.
 • Matcha kan je metabolisme stimuleren en kan zorgen voor een snelle stofwisseling.
 • Het zou je immuunsysteem kunnen beschermen.
 • Matcha kan helpen bij het stimuleert van je vetverbranding.
 • Het bevat ook theïne (cafeïne), wat zorgt voor meer energie en is dus een goede vervanger voor koffie.
 • Daarnaast bevat Matcha ook aminozuur L-theanine en dit kan kalmerend en stres verlichtend werken, wat de kans vergroot op een betere stemming.
 • En last but not least kan matcha ook nog eens heel goed helpen voor je huid! (Je kan er ook gezichtsmaskers mee maken)

Hoe maak je de perfecte matcha?

In de video hieronder laten we zien hoe je zelf de perfecte matcha maakt. Benodigdheden: matchakommetje, matcha whisk (chasen), matchalepel en natuurlijk matchapoeder.

Belangrijk: zorg ervoor dat je water niet warmer is dan 80 graden. Anders kan je matcha erg bitter worden. Klop de matcha niet langer dan 20 seconden, om te voorkomen dat hij bitter wordt.

 

Luuk
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter