Na het verwelken worden 50-100 gram theeblaadjes tegelijk op hoge temperatuur gewokt totdat ze geur af gaan geven. Na het bakken in de pan worden de bladeren platgedrukt tussen lagen stof in een bamboe mand. Deze manier van persen wordt 4x herhaald om de blaadjes goed te pletten en hun karakteristieke vorm te geven. Daarna worden ze nog een keer gebakken, gerold en neergelegd om af te koelen. In sommige blaadjes zie je de afdruk van de doek nog terug. In sommige blaadjes is een rode lijn te vinden. Deze is ontstaan doordat de dikkere blaadjes niet door en door verhit zijn en de kans hebben gekregen om licht te oxideren. Alle stappen in het proces zijn handwerk.
Net als alle groene theesoorten, heeft Tai Ping Hou Kui hoge niveaus van antioxidanten. Die helpen bij het verminderen van de kans op ziektes, ze bevorderen een goede huidskleur en verminderen de effecten van veroudering. Daarnaast bevat het een hoge natuurlijke dosis vitamine C, fluoride en calcium.
Omdat de grootte van de bladeren het omslachtig kan maken om deze thee op een traditionele manier te zetten, is het mogelijk om gekookt en daarna iets afgekoeld water, direct over de bladeren in een glas te gieten.
De drank heeft een heldere groen-gele kleur, is licht van smaak en delicaat met nuances van noten, een vleugje zoet gras, een bloemig lelietje-van-dalen en fluisterende abrikozen. Wilde orchideeën groeien tussen de theeplanten, waarvan wordt aangenomen dat ze de bron zijn van de bedwelmende geur en de licht-zoete smaak. Deze thee wordt niet bitter, en behoudt zijn zoetige smaak, zelfs na meerdere infusies.
Prijswinnende thee, de beste
Chinese Thee Tai Ping Hou Kui betekent letterlijk "vreedzame apen leider". De theebladeren worden geteeld op 350 meter boven zeeniveau aan de voet van Huangshan in de provincie Anhui. De bladeren zijn van de 'Shidacha' (of 'Shiyecha') theeplant. Deze behoort tot een Camellia Sinensis soort die wordt gekenmerkt door grotere bladeren.
De 9 tot 12 jaar oude planten staan bekend als de Persimmon Big Leaf-soort en worden begin mei geoogst. De lokale naam voor deze thee is Tai Ping Jian Cha (Jian betekent punten, cha betekent thee). Tai Ping Hou Kui wordt geproduceerd sinds het begin van de 10e eeuw. De legende vertelt dat de geest van een aap in dit theeteelt gebied woont en dat het medeleven van een theeboer aan de aap, werd terugbetaald met prachtige en unieke thee. Of misschien is het gewoon te danken aan de opmerkelijke groei- en verwerkingstechnieken. Hoe dan ook, het eindproduct is een thee die in China als Tribute Tea wordt geclassificeerd en overal ter wereld zeer gewaardeerd wordt. 'Wang Kuicheng' was de eerste theeboer die de Tai Ping Hou Kui groene thee ontwikkelde. Vanwege de kwaliteit en de smaak werd deze thee al snel beschouwd als één van de beste theesoorten uit het gebied. Later in 1912 kocht Liu Jingzhi, een thee handelaar, een aantal van de unieke theestruiken om deze thee te produceren en vervolgens tentoon te stellen tijdens de Nanjing thee expo. Dit was een groot succes en de Tai Ping Hou Kui won in dat jaar de prijs voor 'beste thee'.
Tenslotte kreeg het succes een vervolg tijdens de Panama World Expo in 1915, waar deze groene thee de gouden medaille won. Sindsdien, wordt het beschouwd als een van de beste en meest unieke Chinese theesoorten. Tai Ping Hou Kui groene thee wordt gezet met water op een temperatuur van ongeveer 85°C. Bij hogere temperaturen verbranden de antioxidanten. Warm vers water op tot deze temperatuur of laat het afkoelen als het water gekookt heeft. Laat het water niet doorkoken zodat er voldoende zuurstof achterblijft waaraan de thee zich kan binden. Verwarm de kop of theepot voor door deze om te spoelen met een beetje heet water. Geef de theeblaadjes voldoende ruimte. Tai Ping Hou Kui groene thee kan meerdere malen opgeschonken worden.
Land van herkomst: China