Herkomst
Colombia is misschien wel het bekendste koffieland na Brazilië. Middels Juan Valdez (de man met de ezel) heeft de FNC (Colombiaanse federatie van koffieboeren) Columbia goed op de kaart gezet. Door de zeer uitgestrekte koffiegebieden van noord tot zuid zijn er verschillende oogsten gedurende het jaar. Colombia telt een aantal grote estates, maar vooral veel kleine. Ruim 90% van de boeren heeft minder dan drie hectare. Maar met ruim 500.000 koffieboeren komt dat toch neer op zo’n 800.000 hectare koffiestruiken!
Colombia Supremo koffie komt van de Coöperatie Cascade de Bordones. Gelegen in het zuiden van Huila op ongeveer 6 uur rijden van Neiva, de hoofdstad van de pro-vincie Huila. Cascade de Bordones is een coöperatie van 40 boerenfamilies die zicht allemaal in of rond de plaats Isnos bevinden. Het landschap is er schitterend. Scherpe heuvelruggen worden afgewisseld met vruchtbare weiden en een adembenemende waterval 'Cascade de Isnos' genaamd. Hardwerkende mensen zijn de boeren die met hun gemiddelde 2,5 hectare koffiestruiken een jaaropbrengst hebben van 3000 kg koffiebessen. Er worden uitsluitend Arabica bonen geproduceerd in verschillende grootte, namelijk Excelso (screen 15) en Supremo (17/18 of 18) en een klein beetje Maragogype.
Colombia is het enige land waar de koffie gegradeerd wordt naar de grootte van de boon. Dit in tegenstelling tot andere Centraal- en Zuid- Amerikaanse landen waar het om de grootte gaat. De grootte van de boon zegt op zich niet zoveel over de kwaliteit van de cup. Een grotere boon smaakt niet altijd beter. De laatste jaren wordt er in de specialty koffiemarkt dan ook meer gelet op wáár een koffie vandaan komt en niet zozeer op het formaat van de boon. De hoge ligging van de plantage op 1800-2000 meter werkt als een natuurlijke beschermer tegen insecten, daarom zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. De bladeren van bananen– en sinaasappelbomen worden gemengd met compost van de boerderij en rondom de koffiestruiken aangebracht. Natuurlijke bemesting dus, en absoluut geen kunstmest. De planters werken in harmonie met hun omgeving en zijn heel trots op de koffie die ze op deze manier telen. En die trots proef je terug in deze geweldige Colombiaanse koffie. Het behoud van de natuur staat hoog in het vaandel en daarom zijn ze ook Rainforest Alliance gecertificeerd. Er worden door de boeren verschillende variëteiten gebruikt: Caturra, Colombia, Castillo en een enkeling verbouwd Tabi of Bourbon.
Fermentatie na het pulpen duurt 24 uur en men laat de koffie 12 uur in water rusten om ervoor te zorgen dat de bessen goed gewassen zijn. Dit fermentatieproces en de unieke ligging geeft de koffie zijn aangename fruitige aroma, zachte frisheid (vleugje mandarijn), volle rijke diepe body met heerlijke tonen van chocola, karamel en amandel.
Productiemethode: Wet Proces Type variëteit: Colombia Supremo Grootte van de boon: Screen 17/18 of 18 Hoogte: 1800-2000 meter Bloeiperiode: maart – juni Oogstperiode: oktober – april Brandhoogte: middel