FAQ over Thee

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die theesoorten?

Alle soorten thee (witte, groene, gele, oolong, zwarte, pu-erh) zijn afkomstig van dezelfde theeplant (Camellia sinensis). Het verschil wordt gemaakt door het verwerkingsproces, wat er dus met de blaadjes wordt gedaan na het plukken. Witte thee wordt na het plukken direct in de zon gelegd om te drogen. Hierdoor is er geen oxidatie in het theeblad en blijft de zachte smaak van de thee behouden. Bij groene thee wordt de oxidatie gestopt door de thee na het plukken te wokken (“Chinese stijl”) of te stomen (“Japanse stijl”).

Gele thee wordt - net als Chinese groene thee – eerst gewokt. Daarna worden de blaadjes in doeken omhuld, de blaadjes laten dan wat vocht los. Doordat de blaadjes omhuld zijn in doeken, nemen ze het vocht ook weer op. De blaadjes oxideren een beetje tijdens deze stap, waardoor ze geel worden. Deze stap, die ook wel ‘zweten’ genoemd wordt, duurt heel lang en kan ook vaak misgaan. Veel theeboeren vinden deze stap dan ook te riskant en arbeidsintensief, waardoor gele thee steeds minder geproduceerd wordt. De smaak is heel bijzonder en niet te vergelijken met andere theesoorten.

Bij de productie van oolongthee worden de blaadjes na het plukken ‘gekneusd.’ Hierdoor komt de binnenkant van het blad in aanraking met zuurstof, waardoor de oxidatie begint. Anders dan bij zwarte thee wordt de oxidatie voortijdig gestopt door de blaadjes te wokken, waardoor die tussen de 10% en 90% uitkomt. De smaak van oolongthee zit tussen die van groene en zwarte thee in. Na oxidatie worden de blaadjes opgerold. Dit kan heel strak gebeuren (bijv. Tie Kuan Yin), of juist heel losjes (bijv. Pouchong).

Zwarte thee wordt volledig geoxideerd en heeft daardoor de sterkste smaak. Afhankelijk van het gebied waar de thee vandaan komt, kan deze heel sterk (Assam, India), veel zachter (Darjeeling, India), of juist zoet (Java, Indonesië) smaken. Voor zwarte thee uit India zijn er 2 plukperiodes: First Flush (lente) en Second Flush (zomer). Soms wordt er ook in de nazomer nog geoogst, dit is dan Third Flush thee.

Pu-erh gebruikt groene (bijv. groene Tuocha) of zwarte (bijv. zwarte Tuocha) thee als basis. De thee wordt dan gefermenteerd, hetzelfde proces dat bier en wijn ondergaan. De smaak wordt vaak omschreven als ‘aardachtig.’ Na fermentatie wordt de thee vaak geperst in tegels. Dit bijzondere productieproces zorgt ervoor dat pu-erh thee veel langer houdbaar is dan andere theesoorten (tot wel 30 jaar) en dat de smaak zich na verloop van tijd steeds blijft ontwikkelen. Doordat de smaak heel erg afhankelijk is van afkomst en oogstjaar, wordt deze thee altijd gelabeld. In China worden deze theetegels zelfs gebruikt als belegging, zoals goud in het Westen.

 

Klopt het dat witte thee minder cafeïne bevat dan andere theesoorten?

Witte thee bevat niet per definitie minder cafeïne dan andere theesoorten. Alle thee van dezelfde plant bevat evenveel cafeïne. De hoeveelheid cafeïne is niet afhankelijk van het verwerkingsproces, maar wel van de ligging van de plantage. Thee uit de bergen (bijv. Yunnan) bevat over het algemeen minder cafeïne dan thee uit het laagland (bijv. Assam). Dat komt doordat cafeïne eigenlijk een natuurlijk afweermechanisme van planten is tegen insectenvraat. Hoger in de bergen komen minder insecten voor dan op het laagland, dus daar hebben de theeplanten minder cafeïne nodig.

Daarnaast hebben wij nog een aantal gedecafeïneerde theesoorten, en infusies (rooibos, vruchten, kruiden) die van nature cafeïnevrij zijn.

 

Waarom zijn sommige theesoorten zo duur?

Bepaalde theesoorten (bijv. Tai Ping Hou Kui) zijn afkomstig van één specifieke plantage. Daardoor is de opbrengst relatief laag. Daarbij komt dat in dit specifieke geval alle stappen van het verwerkingsproces 100% handmatig worden uitgevoerd. Weinig aanbod en een intensief productieproces drijven de prijs omhoog. Aan de andere kant, vergelijk het met een goede fles wijn. Die kan ook tientallen tot honderden euro’s kosten.

 

Waar komt de beste thee vandaan?

Over smaak valt niet te twisten. Het is een kwestie van proeven en proberen wat je zelf de lekkerste smaak vindt. Kom langs in onze winkel of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

 

Wat betekenen al die letters aan het eind van de naam van mijn thee?

Het Pekoe grading systeem geeft aan wat de kwaliteit van het geplukte blad is. Het is een internationale gouden standaard voor de beoordeling van theebladeren. In het algemeen geldt: hoe meer letters, hoe hoger de kwaliteit van de thee. Deze beoordeling loopt uiteen van BOP (Broken Orange Pekoe, gebroken blad) tot FTGFOP1 (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1e klasse, hoogste kwaliteit).

Luuk Stringer
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter